Tym razem skorzystałam z przepisu na babeczki cytrynowe.
Wyszły pysznie! Serdecznie polecam przepis!
Składniki:
• 60 g oleju
• 200 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• pół łyżeczki sody oczyszczonej
• 150 g cukru brązowego
• 1/4 łyżeczki soli
• sok i skórka otarta z 1 cytryny
• około 120 ml mleka
• 1 duże jajko
W dużym naczyniu wymieszać mąkę, proszek, sodę, cukier, sól i skórkę z cytryny.
Do naczynia z podziałką wlać sok z naszej cytryny, następnie dopełnić mlekiem do 200 ml. Dodać roztrzepane jajko i olej, wymieszać.
Połączyć oba naczynia, wymieszać tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić je w 3/4 wysokości. Przed włożeniem do piekarnika posypałam orzeszkami i sezamem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Wyjąć z piekarnika, lecz pozostawić do ostudzenia na kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz