wtorek, 3 grudnia 2013

Marchewkowe pole;)

Uwaga! Post dla Łakomczuchów!
Tym razem kreatywnie w kuchni! ;)
Specjalnie z okazji Andrzejek przygotowałam marchewkowe babeczki z kremem. Długo szykowałam się do tego przepisu, ale okazja była nie lada więc postanowiłam ją wykorzystać!






Przepis:

1,5 szk. startej marchewki
1,5 szk. mąki pszennej
1 szk. cukru
1,5 ł. proszku do pieczenia
1 ł. cynamonu
3/4 szk. oleju
3 jajka

Suche składniki mieszkamy w jednej misce, mokre w drugiej. Łączymy i mieszamy. Nakładamy do papilotek w formie. Pieczemy ok. 20 min w temp. 200'C.

Krem:
1 opakowanie serka mascarpone
1 kubeczek kremówki
2 ł. cukru pudru

Ubijamy kremówkę z cukrem na gęstą piankę. Dodajemy mascarpone, delikatnie mieszamy. Dekorujemy ostudzone muffinki za pomocą rękawa cukierniczego.

Mąż zabrał cały komplet do pracy, ale udało mi się upiec trzynastą babeczkę w silikonowej foremce, dzięki czemu poznałam ich smak! ;P Pyyyyszne!

PS. Ogromne podziękowania za dokumentację fotograficzną dla Łukasza! ;)

10 komentarzy:

  1. Normalnie nabrałam ochoty na te smakowite babeczki. Dzięki za przepis, lecę po serek i śmietanę i zabieram się do roboty. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę je wypróbować :) Ostatnio po raz pierwszy w życiu miałam okazję skosztować ciasta marchewkowego i szpinakowego, były pyszne. Babeczkowe formy uwielbiam więc koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fantastycznie wypracowane! Az zal zjadać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oh wyglądają super :D Dobrze, że udało Ci się chociaż jedną zachować przed Andrzejem :D

    OdpowiedzUsuń
  5. przepysznie wyglądają :D ciasto marchewkowe lubię bardzo, ale babeczek nie robiłam, więc chętnie zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...